Thursday, February 10, 2011

Wow!! Fuh!! Nokia Pink X6 ~ Idaman Hatiku ~

Chantek.... Menawan Hatiku... 
saya taklah memilih hp..asalkan ada... bergaya ikut kemampuan kan..hehe... tapi hp ni memang menambat hati.... (",)


Sapa-sapa yang baik hati...spon lah hp ni.... hehehhe..

Lady Bug Note Generators

Tips For Starting Small Business

Hello cumil-cumil sekalian... sehat ke tidak..hehehe.. emmm.. petang ni TINNY curi masa nak update..walaupun saya busy dari pagi sampailah petang ni masih lagi menghadap lappy...demi "peminat " tersayang...cewahhh...hehehhe... 

Otelah... petang ni sy just nak kongsi apa yang saya pernah pelajari... "tak baik kan kedekut ilmu".. (",) betul ke tidak???... hehe..

Apa yang saya paparkan di sini adalah dari apa yang pernah saya pelajari... Tapi saya bukanlah seorang usahawan... bukan juga seorang peniaga... tapi memang berminat dalam business.. yalah.. bidang yang saya ceburi pun BUSINESS MANAGEMENT...hehe.. so.. saya nak share sedikit sebanyak tentang tips untuk memulakan perniagaan kecil-kecilan..lebih kepada business di rumah.... (",) contohnya business yang saya impi-impikan... BUSINESS CAKE.. coming soon.... (",)

Jom baca....

1. Dapatkan ilmu

Sebelum memulakan sesuatu, kita hendaklah mendapatkan ilmu tentang bidang yang ingin kita ceburi. Jika anda berminat menjalankan perniagaan kek , belajarlah dari orang yang berpengalaman atau institusi yang berkaitan. Banyak tempat dimana anda boleh belajar membuat kek.  Pendekata, proses pembelajaran jangan terhenti walaupun kita sudah pandai membuat kek. Mungkin ada idea-idea baru yang belum kita pelajari. Memanglah memerlukan wang, tetapi ilmu yang dipelajari akan mendatangkan lebih wang kepada kita.  Ada seorang rakan saya yang sanggup mengeluarkan RM1000 untuk belajar membuat roti selama 1 hari dari seorang pakar. Pelaburannya tidak sia-sia kerana beliau kini mengusahakan perniagaan roti dari bengkel belakang rumahnya.

2. Mempraktikkan ilmu
Selepas kita mendapat ilmu, sekarang praktikkan apa yang dipelajari. Ada sesetengah orang, selepas belajar, terus notanya disimpan dalam almari. (nak buat apa??bagi tikus baca ek..hehe) Jadi ilmu itu menjadi sia-sia.  Cuba buat resipi yang dipelajari. Mungkin cubaan pertama kurang menjadi. Jangan cepat berputus asa, cuba lagi hingga anda berpuas hati dengan kek yang anda hasilkan. Saya pun pernah jadi seorang yang "buta cake"..takut nak cuba buat..macam susah... tapi bila dah try.. dan menjadi... hati puas.. lagi puas kalau cake tu SEDAP... Then.. Bila kita hendak mula menjual, pastikan mutu kek itu memuaskan. Samada dari segi rupabentuk mahupun rasanya. Alkisah pengalaman kawan saya yang membeli kek lapis sarawak dari seorang penjual .Harganya satu biji RM90.00.Tengok dari gambar memang cantik.  Apabila melihat kek yang dihantar, "indah khabar dari rupa". Pelanggan tidak berpuashati dengan si penjual,mengutuk lagi di belakang. Jadi ini satu promosi yang tidak baik. Pastikan pelangan anda berpuashati dengan barangan yang dijual. Promosi mulut ke mulut adalah sangat berkesan.

3. Promosi

Untuk permulaan, promosi anda berkisar pada orang-orang disekeliling anda. Anda hendaklah bermulut manis (hatipun mesti baik) kepada jiran-jiran, rakan-rakan dan saudara-mara.  Jangan lokek untuk menghadiahkan sebiji kek kepada jiran yang membuat kenduri atau membawa beberapa biji kek pulang ke kampung semasa hari raya. Pendekata anda hendaklah menjadi orang yang pemurah dengan memberi kek percuma kepada orang-orang di sekeliling anda. Jika sedap, pasti mereka akan membuat tempahan. Tentang harga, kek anda hendaklah lebih murah dari kek orang lain atau dikedai. Maklumlah harga kawan-kawan. Tetapi pastikan masih ada untung. Untuk promosi juga, anda boleh mencetak flyers yang menyatakan perniagaan anda dan hantar ke rumah-rumah di kawasan kejiranan anda.Jika ada internet,anda boleh membuat blog sendiri untuk mengiklankan produk anda. Ataupun FACEBOOK... lebih glamour kan...lebih mudah...lebih cepat... (",)

4. Menjaga Pelanggan

Setelah anda mendapat tempahan, berusahalah memenuhi tempahan tersebut. Misalnya jika pelanggan hendak kek 2 kilo, sedangkan anda tiada tin yang besar,berusahalah mencarinya. Jika pelanggan hendak esok, berusahalah membuatnya.Kepercayaan pelanggan sangat penting. Jika mereka sudah percaya kepada anda , tempahan akan bertalu-talu datang.

5. Sikap yang Positif

Jangan mengharapkan kejayaan datang sekelip mata. Kejayaan tidak akan datang tanpa kerja keras yang tidak pernah kenal erti jemu. Memanglah penat, tetapi fikirkan tentang matlamat kita untuk berjaya dalam bidang ini.  Fikirkan apa yang kita buat itu adalah semata-mata kerana mencari rezeki yang halal untuk meningkatkan taraf hidup sendiri dan keluarga. 

6. Peralatan yang cukup

Walaupun perniagaan itu secara kecil-kecilan, peralatan sangat penting bagi mendapat produk yang bagus. Sekurang-kurangnya anda perlu ada ketuhar dan pengadun (mixer) yang bagus.  Pembungkusan juga penting bagi menunjukkan kepda pelanggan bahawa anda serius dalam perniagaan ini.  Jika berniaga biskut, isikan dalam bekas yang bersesuaian dan letakkan label perniagaan anda.

7. Mendaftarkan perniagaan (sekiranya ingin meluaskan lagi perniagaan)

Setelah anda yakin dengan potensi perniagaan ini, anda boleh mendaftarkan perniagaan anda dengan pendaftar perniagaan. Kemudian bolehlah mengikuti kursus-kursus keusahawanan anjuran MARA dan agensi-agensi yang lain. Seterusnya anda boleh membuat pinjaman untuk membesarkan perniagaan anda.

Kesimpulan, kejayaan tidak akan dikecapi dalam masa yang singkat. Anda perlu bersabar menghadapi sebarang masalah dan jangan cepat berputus asa. Tingkatkan ilmu dari segi produk atau pengurusan perniagaan seperti membuat akaun dan sebagainya. Salah satu kelemahan usahawan kita ialah cepat sangat berpuas hati dan tidak mahu menambahkan ilmu sedangkan ilmu dalam apa bidangpun sentiasa berkembang. Oleh itu, berusahalah untuk mencapai apa yang anda impikan. Tidak mustahil, impian akan menjadi kenyataan.

Sekian Terima kaseh....
Selamat Berjaya kepada yang baru berjinak-jinak dalam dunia business...
Lady Bug Note Generators
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...