Thursday, November 25, 2010

Rahsia LULUS TEMUDUGA

ENTRI khas buat penanam-penanam anggur sekalian..hehe..Baca tau..jangan malas..kalau nak dapat duit hasil titik peluh sendiri..kenalah berusaha..cewah!! macam pandai lak dia..Yalah.. buat si penanam anggur yang berjantina PEREMPUAN mestilah perlukan MONEY lebeh untuk support SHOPPING HABIT kan??.. kalau saya lah.. nk makeup lagi..kasut..baju2..facial..lalalalalala..takan nak WINDOW SHOPPING je kan..nanti mata sakit hati pun kecewa..hehehe..

Tadi saya ada google TIPS LULUS TEMUDUGA ni..best gak..so..korang rajin-rajinlah baca otey..letih tau jari-jemari saya ni menaip khas untuk korang lagi... (cisss..haha)
 • Sering dipanggil menghadiri temuduga di sektor awam, tapi dapatnya tak pernah sekalipun
 • Sudah mengsisi borang permohonan kerja di sektor awam berulang - ulang kali, tapi masih tidak dipanggil - panggil menghadiri temuduga
 • Sudah mengsisi borang permohonan kerja di sektor awam berulang - ulang kali, tapi masih tidak dipanggil - panggil menghadiri temuduga
 • Anda pernah datang temuduga, tapi bila sampai di tempat temuduga, anda berpatah balik...
 • Anda tercari - cari panduan untuk persediaan temuduga kerja kerajaan, tapi tidak menjumpainya...
 • Anda tak tahu apa nak jawab semasa disoal oleh panel penemuduga kerja kerajaan. Terkebil - kebil mata anda....blur!
 • Anda ditanya soalan 'killer' oleh panel penemuduga, mati akal anda dibuatnya..
 • Anda serang dibayangi mitos - "nak masuk gov kena ada kabel". Inilah fikiran songsang yang selama ini menghantui anda!
 • Anda lemah bahasa Inggeris, dan anda sangat takut sekiranya panel penemuduga menyoal anda dalam bahasa tersebut!
 • Anda ada ijazah, tapi bolehkah anda apply jawatan yang perlukan SPM saja...Anda tak tahu...
 • Anda menunggu masa dibuang kerja di syarikat anda bekerja, kerana syarikat nak bankrup...Anda benar - benar risau..
 • Anda ingin tahu apa soalan - soalan yang sering ditanya oleh panel penemuduga kerja kerjaan, tapi anda tak tahu bagaimana nak ketahuinya...
 • Dan bermacam - macam problem lagi yang bermain - main dalam fikiran anda...(tak perlu diceritakan semuanya - 10 page tak habis:)
Ya, itu baru sekelumit dari masalah yang sedang melanda rakan  - rakan kita TERMASUK SAYA yang ingin mencari kerja di sektor awam.....Bukan senang nak dapat kerja di sektor awam ini jika anda tidak tahu rahsianya...Mungkin anda akan berkata " tiada rahsia - rahsianya, dipanggil temuduga, datang, dan jawab je apa - apa soalan yang ditanya". Adakah anda pasti dengan melakukan itu saja anda mampu berjaya dapatkan kerja yang anda idam - idamkan, iatu kerja kerajaan?.. (jangan bermimpi beb)


BERKERJA KERJA KERAJAAN!

Ya benar, dengan bekerja di sektor awam, masa depan anda telah cerah. Anda tidak perlu risau akan kemelesetan ekonomi sekiranya ia datang lagi. Kerja kerajaan bakal menyelamatkan anda dari sebarang kemungkinan dan juga risiko. Dan kerana inilah sebabnya mengapa ramai orang berlumba-lumba ingin memohon pekerjaan tetap di sektor awam kerana ia lebih TERJAMIN dan banyak KELEBIHANNYA.


SIAPAPUN AMAT SUKAKAN KERJA KERAJAAN

Banyak kelebihannya bekerja dengan sektor awam dan saya percaya disebabkan kelebihan-kelebihan inilah mengapa begitu ramai orang memohon jawatan kosong yang diiklankan di sektor awam. Antara kelebihan-kelebihan yang anda dapat sebagai seorang penjawat awam ialah:

 • Elaun perumahanYa, anda dapat elaun perumahan pada setiap bulan. Usah risau lagi untuk membayar sewa bulanan rumah anda kerana  elaun ini sudah pasti akan membantu. 
 • Cost of living allowance (COLA) Anda bekerja di bandaraya yang taraf hidupnya adalah tinggi? Memang semuanya mahal, dari tambang bas, makan, tol dan lain - lain. Tahukah anda bahawa COLA ini dibayar berdasarkan di bandar mana anda bekerja?
 • Imbuhan tetap khidmat awam (Itka) Anda sebagai kakitangan awam, ada satu imbuhan khas disediakan khas buat anda. Ini adalah satu penghargaan buat mereka yang berkhidmat buat negara.
 • Kenaikan gaji setiap tahun Anda berkhidmat untuk kerajaan, sudah pasti ada kenaikan gaji tahunan anda. Lagi lama anda berkhidmat, lagi tinggi kenaikan gaji yang anda perolehi. Sudah pasti anda sukar nikmati kenaikan ini di mana - mana selain di sektor awam.
 • Kemudahan pinjaman komputer dan kenderaan Anda mahu buat pinjaman komputer ataupun pinjaman kenderaan? Dengan sepantas kilat anda boleh mendapatkannya.
 • Cuti tahunan mengikut kelayakan Tahukah anda bahawa cuti diberikan paling minima adalah 14 hari  iaitu buat pekerja am. Jika anda berjawatan professional, cuti anda adalah 25 hari. Itu belum campur lagi dengan kenaikan cuti tahunan dan juga kenaikan pangkat.
 • Cuti bersalin Usah risau - risau jika anda rasa anda/orang rumah anda perlu ambil cuti bersalin 2 bulan. Sudah tentu ianya diberikan dengan gaji terus jalan!
 • Pinjaman perumahan Ya, anda boleh mula memiliki aset terbesar dalam kehidupan anda, iaitu rumah! Dalam masa yang singkat, anda sudah boleh mula membuat pinjaman untuk membeli 'banglo' idaman anda.
 • Caruman KWSP atau pencen Anda pilih mana anda suka. Nak KWSP ke pencen ke? Kedua - duanya ada kelebihan tersendiri. Jadi, usah risau akan masa depan anda lagi..
 • Bersara pada umur 58 tahun Sungguh lama anda berkhidmat dalam kerajaan tu..Jika di luar sana, adakah anda akan diberikan peluang berkhidmat selama itu?
 • Peluang kenaikan pangkat Siapa taknak naik pangkat kan? Naik pangkat maknanya naik gaji dan juga anda naik selevel lagi dari tahap anda sebelum ini. Kiranya anda jadi bos la ni..
 • Peluang melanjutkan pelajaran Wah! Sambung belajar pun diberikan peluang. hebat tu! Dan untuk makluman anda, anda juga akan diberi peluang tajaan untuk menyambung pelajaran anda. Sudah tentu ini memberikan 1001 kebaikan buat anda dan juga kerajaan.
 • Peluang untuk berkursus dari semasa ke semasa Boleh dikatakan pada setiap bulan anda akan dihantar ke kursus. Sudah tentu banyak ilmu pengetahuan yang anda pelajari percuma yang di'support' oleh kerajaan. Jika anda hadir sendiri kursus tersebut, dekat 4 angka juga anda perlu bayar setahun.
 • Lebih banyak masa diluangkan bersama keluarga Ya, kini anda akan punyai lebih banyak masa bersama keluarga berbanding kehidupan sebelum ini. Dan keluarga anda semakin menyayangi anda seadanya...
Oleh itu,tidak hairanlah mengapa terdapat beratus-ratus ribu orang telah memohon untuk berkhidmat dalam sektor awam pada setiap tahun. Akan tetapi, adakah mudah untuk memasuki sektor awam ini ? Jika anda fikir memang mudah untuk bekerja kerajaan, anda silap..

FAKTA PENTING!
Lebih 700,000 permohonan telah diterima pada tahun 2007 dan yang dipanggil temuduga adalah 350,000 untuk mengisi 38,000 jumlah kekosongan di sektor awam...
 Lalui dan Lulus Temuduga Kerja Kerajaan!!


Persaingan untuk mendapatkan kerja kerajaan AMAT tinggi dan peluang untuk anda berjaya adalah tipis jika anda langsung TIDAK TAHU bagaimana untuk bersedia menghadapi temuduga tersebut. 
Adakah anda pasti akan lulus temuduga dengan beranggapan seperti di bawah ini ?:

bullet
Anda mempunyai "kabel besar"  @ orang dalam  Kerajaan  yang "confirm" boleh tolong luluskan anda semasa interview. Usah bermimpi lagi, zaman sudah berubah!
bullet
Anda adalah  seorang  yangberpengalaman luas dan  cemerlang semasa berkerja di swasta dulu. Swasta dan kerajaan tak sama......
bullet
Anda adalah seorang bekas graduan universiti yang memilki CGPA 3.5 ke atas ataupun graduan lulusan universiti luar negara yang terkenal. Ramai je best student yang tak dapat masuk gov......

bullet
Anda memiliki pengalaman ditemuduga beberapa kali sebelum ini. Ada orang dah 14 kali ditemuduga, tapi tak dapat - dapat!

bullet
Anda telah membeli pelbagai buku temuduga sebelum ini baik dalam mahupun keluaran luar negara. Ada ke buku temuduga khas untuk kerja kerajaan?

bullet
Anda sememangnya sedang berkhidmat dalam kerajaan samada dari jawatan kontrak ataupun ingin naik pangkat. Bos boleh rekomen saja, tapi belum pasti boleh lulus...Jaga - jaga..

Ya, semua andaian di atas berkenaan temuduga kerja kerajaan adalah SALAH!


Tiada jalan semudah itu untuk anda berjaya masuk dalam sektor kerjaya awam. Cuba anda lihat fakta yang dinyatakan di bawah:
 
FAKTA PENTING!
90% peserta temuduga tidak bersedia atau sambil lewa menghadapi temuduga kerana tidak tahu apa yang perlu dilakukan sebelum menghadapinya.
Kekurangan pengetahuan dan pendedahan tentang teknik menghadiri temuduga salah satu sebab mengapa graduan universiti atau kolej gagal dalam temuduga.
Tidak bersedia dari segi komunikasi atau pertuturan adalah penyebab utama peserta temuduga hilang idea bercakap di depan panel
Penampilan diri yang salah menyebabkan peserta temuduga gagal diterima.
Adakah anda tergolong di dalam fakta yang disenaraikan di atas? Jika ya, maka anda MESTI teruskan pembacaan anda kerana sebentar sahaja lagi saya akan bongkarkan rahsia bagaimana untuk berjaya menawan hati panel-panel yang menemuduga anda.

Tidak Perlu Risau Lagi untuk hadapi temuduga kerja kerajaan!!!

Kini anda tidak perlu pening-peningkan kepala memikirkan bagaimana la aku nak lulus temuduga ni yer ? "Kerisauan dan ketakutan anda akan saya selesaikan kerana saya bukannya menyediakan "kabel besar" yang boleh menjamin anda lulus temuduga tersebut tetapi kaedah-kaedah dan teknik-teknik rahsia yang terbukti berkesan yang dapat membantu anda lulus temuduga..

Bukan Cakap Kosong, Tapi Kebenaran!

Anda mungkin berfikir bahawa apa yang saya katakan ini hanya dibuat-buat sahaja ataupun syok sendiri. Saya tidak salahkan anda berfikiran demikian kerana anda belum tahu siapa dan bagaimana saya bongkarkan teknik dan panduan rahsia ini yang  akan membantu anda lulus temuduga  dengan jayanya.

Saya bukan sehari dua menghasilkan laporan ini buat anda! Laporan ini dihasilkan hampir setahun sejak saya bergelar admin kerja-kerajaan.com. Tahukah anda bahawa sudah begitu ramai yang telah saya bantu untuk berjaya dalam temuduga kerja kerajaan dan seterusnya bergelar sebagai penjawat awam. Betapa bertuahnya mereka kerana Tuhan menemukan mereka dengan laman web ini yang seterusnya memberi hidayah dan ilmu pengetahuan yang amat tinggi nilainya yang mana dapat membantu mereka keluar dari masalah mencari kerja.
Untuk makluman anda, saya :

 • Telah mewujudkan kerja-kerajaan.com ini sejak Februari 2009 lagi. Sudah beratus ribu orang telah membaca laporan yang saya tulis dalam web ini. Sudah begitu lama saya berusaha untuk membantu mereka - mereka yang benar - benar minat dalam kerja kerajaan.
 • Dan antara sumbangan terbesar saya, saya telah menyediakan satu blog khas yang memberikan tips - tips/rahsia-rahsia secara percuma berkenaan temuduga kerja kerajaan. Sangat ramai yang mendapat manfaat darinya.
 • Sejak Feb 09 hingga kini, saya telah menerima beribu - ribu email/sms/call pertanyaan/permasalahan orang ramai berkenaan temuduga kerja kerajaan! Dan sudah pasti saya amat arif dengan apa masalah yang sering dihadapi oleh mereka dalam memburu kerja kerajaan. Saya bukan Kabel Besar, tapi cuma membantu memberikan tips, nasihat, motivasi dan panduan kepada mereka.
 • Pernah menyingkap rahsia lebih 500 orang yang telah lulus (sebenarnya lebih ramai lagi) temuduga  dan kini bekerja di sektor awam di pelbagai kementerian dan juga jabatan kerajaan. Bukan senang untuk mencungkil rahsia - rahsia ini.
 • Memiliki rahsia yang didedahkan sendiri oleh bekas-bekas panelpenemuduga  berdasarkan pengalaman mereka sendiri ketika menemuduga calon. Dengan rahsia ini, saya tahu apa yang dimahukan oleh panel penemuduga dari  sesi temuduga.
 • Pernah ketahui rahsia yang dibongkarkan sendiri oleh seorang "otai" ataupun pakar yang mana kerjanya adalah sebagai penceramah dalam kursus dan bengkel buat  para panel penemuduga  kerja kerajaan selama beberapa tahun sehinggalah masa ini.
 • Telah membuat kajian dan juga study pelbagai buku berkenaan temuduga tidak kira dalam negara mahupun luar negara yang objektif utamanya adalah dapat membantu mereka yang benar - benar ingin lulus temuduga kerja kerajaan.


p/s : ha..berminat tak???..maklumat lebih lanjut KLIK SINI!                                                                                                 SHARING,

Aku Sebatang Pen

Afternoon olz....Selamat tengah hari semua....Dah Lunch?... apa menu tengah hari ni??.. hehe..saya blum mamam ni.. lek-lek lagi GOOGLE... Pas GOOGLE nak kongsi lak dengan u olz... emmm..ni kisah Si Sebatang pen...tetiba lak terbaca dan teringat masa sekolah dulu..buat karangan UPSR..hehe.. "saya sebatang pen"..

Oh y!!! Sekarang ni tengah perang STPM & SPM kan.... ha..elok lah tu..pen ni juga yang berbakti tolong korang....korang pernah hargai tak?... ala..pas habis dakwat pen tu "TONG SAMPAH" lah tempatnya kan... JAHAT ek... (abaikan)

Jom baca karangan budak sorang ni..tah sapa nama saya pon tak tau.. BACA JE!!


Aku sebuah pen, aku berasal dari kedai pen.  Warna ku hitam dan keemasan.Aku di buat di kilang pen yang mahal.  aku dihantar ke kedai pen yang dekat dengan hotel.Bila aku sampai aku diletakkan di kaca yang berlampu.  Hargaku sangat mahal dan susah untuk dijumpa dimana-mana.
Semasa aku berada di sana kebanyakkan orang ingin membeli aku.  Tetapi mereka tidak ada banyak duit untuk membeli aku.  Tiba-tiba ada seorang pemuda yang datang untuk membeli pen.Pemuda itu memilih aku dan membeli aku.Pemuda itu adalah pengurus hotel itu.  Dia memberikan aku kepada anaknya.
Anaknya adalah budak yang pitar dan nama anaknya adalah Luqman.  Sebelum Luqman tidur dia akan meletakkan aku di kaca yang berlampu.Semasa Luqman bangun merenung ke arah ku dan senyum.  Luqman sangat gembira kerana hari ini adalah hari peperiksaan.
Semasa aku berada di sekolahnya aku tahu bahawa Luqman adalah murid remaja dan dia dalam tingkatan 5.  Luqman bersedia untuk menghadapi SPM.  Aku kagum dengan Luqman kerana aku terdangar dia bejanji untuk mendapat 8A dalam SPM.
Aku berasa bertuah kerana aku dapat menolong Luqman menjawab dalm peperiksan.  Aku berharap nasib Luqman memang baik dan bahagia.  Selepas SPM habis Luqman gembira keran hari keesokan cikgunya akan memberitahu apakah keputusan Luqman.Semasa perjalanan balik Luqman di buli oleh kawan- kawan yang nakal yang mahu mencuri aku.
Tiba-tiba ayah Luqman datang dan memarahi kawan-kawan nakal tersebut.  Pada keesokan harinya Luqman berjaya mendapat 8A dalam SPM itu.  Kawan jahat luqman menolak Luqman dan aku tercampak.Aku jatuh di tepi longkang Luqman cuba mencari aku.  Luqman sudah menjumpai aku Luqman menangis kerana aku sudah rosak.Luqman membuang ku ke dalam tong sampah.  Malang sunguh hidup ku..
TAMAT

                                                                                                                            CORETAN,

Lady Bug Note Generators
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...