nasi lalapan di serve dgn 1 lauk (ni ayam), 4 jenis sayur (pucuk ubi, kacang panjang dan kubis yg dicelur, timun), 1 tempe goreng, 1 tauhu goreng, dan 1 serving sambal belacan. yg me nyer ni, me mintak tukar kobis dgn extra tauhu goreng =). pastu mkn ngan nasi putih dan 1 mangkuk sup. bahan perap ayam dia sama dgn bahan perap ayam nasi ayam penyet =)
Utk ayam
bahan2:
- 1 ekor ayam – potong 8 bahagian, rebus selama 10 minit dan toskan (simpan air rebusan ayam untuk buat sup)-
- ½ sudu besar Jintan Manis – goreng tanpa minyak hingga naik bau
- ½ sudu besar Jintan Putih – goreng tanpa minyak hingga naik bau
- 3 sudu besar Biji Ketumbar – goreng tanpa minyak hingga naik bau
- 1 sudu besar Serbuk Kari Ayam
- 1 sudu besar Serbuk Kunyit
- ½ sudu besar Serbuk Lada Putih
- 3 ulas Bawang Putih
- 1cm Halia
- Sedikit Air
- 1 sudu kecil Garam
- Minyak masak untuk menggoreng.
- Masukkan kesemua bahan (kecuali minyak masak) dalam pengisar, kisar hingga halus.
- Lumur bahan yang telah dikisar pada ayam dan perap semalaman.-perap lama2 cenggini best.
- (Simpan bahan kisar yang berlebihan untuk goreng tempe dan tahu.)
- Setelah perap semalaman, golek-golekkann pada tepung beras.
- Panaskan minyak dan goreng hingga garing.
- Sedikit minyak masak
- 5 batang Cili merah (lebihkan jika mahu lebih pedas)
- 5 biji Cili padi
- 5 biji Bawang kecil/merah, hiris
- 3 biji Bawang putih, hiris
- 3 biji Tomato, potong 4
- 5 cm Belacan
- 2 sudu Ikan Bilis-kite lebihkan cikit
- 3 sudu gula merah/secukup rasa
- Limau nipis
- Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing/rangup. Angkat dan ketepikan.
- Goreng belacan seketika Angkat dan ketepikan.
- Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili. Setelah layu, masukkan tomato. Gaul rata dan tutup api. Angkat dan ketepikan.
- Sejukkan semua bahan yang telah digoreng pada suhu bilik.
- Masukkan kesemuanya ke dalam pengisar atau lesung batu. Kisar atau tumbuk sehingga separa halus.
- Masukkan semua bahan tumbuk ke dalam periuk dan panaskan.
- Masukkan gula merah dan gaul rata.
- Rasa sambal yang terhasil, tambah garam atau gula merah jika perlu mengikut citarasa.* Sambal boleh disediakan sehari sebelum hidangan sajian. Simpan sambal dalam peti sejuk. Panaskan sambal sebelum disajikan. Perahkan asam limau jika suka.
- panaskan air rebusan ayam bersama bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga dan cengkih. perasakan garam.
- tabur daun sup dan bawang goreng sblm hidang.
Sayur2 utk dicelur (ikut suka):
- Kobis
- Kacang panjang
- Pucuk ubi kayu
- Bendi
- Timun
- tauhu di potong 3.
- tempe belah 6.
- gaul tauhu dan tempe bersama rempah ayam dan sedikit garam kunyit.
- goreng garing..
0 Org Budak Cute KLIK SINI KOMEN ENTRI TINNY:
Post a Comment